23 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Autovehicul care transporta ilegal deşeuri, confiscat de autorități

Foto: Ministerul Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a participat în Harghita la o acţiune de control, în cadrul căreia a fost confiscat un vehicul care încărca şi transporta ilegal deşeuri şi a declarat că aceste reţele vor fi distruse, în interesul mediului înconjurător, potrivit Agerpres.

În acest an, prin acţiunile Gărzii de Mediu Harghita, a fost identificat un fenomen despre care ministrul a spus că a început să ia amploare, respectiv există reţele care încarcă, transportă şi valorifică ilegal aceste aceste deşeuri.

Aflat în Harghita în cursul zilei de vineri, ministrul Mediului a fost informat că un astfel de vehicul încarcă ilegal deşeuri în localitatea Sândominic, motiv pentru care a anunţat Poliţa şi Garda de Mediu şi s-a deplasat la faţa locului.

Tanczos a precizat că, din primele informaţii, este vorba de un vehicul care nu are niciun fel de document şi a punctat faptul că aceste reţele vor fi distruse, spre binele mediului înconjurător.

“Zilele acestea, de mai multe ori s-a constatat această organizare de acţiuni ilicite, o reţea organizată de colectori de deşeuri valorificabile vine de fiecare dată când primăria organizează ‘Marea Debarasare’. Sunt deja trei maşini din judeţul Vrancea confiscate, astăzi (vineri n.r.) a fost prinsă a patra maşină, Garda de Mediu este la faţa locului, Poliţia a oprit maşina, se verifică documentele. Din primele informaţii, nu există niciun document legal pentru colectare şi transport de deşeuri. Garda de Mediu va aplica sancţiunile prevăzute de lege, sancţiunea contravenţională şi probabil şi sancţiunea care s-a aplicat în cazurile precedente, de confiscare a maşinii. Nu vom lăsa ca aceste reţele să polueze toate regiunile ţării, nu vom lăsa ca aceste reţele să transporte activitatea corectă, legală de colectare a deşeurilor, în afaceri ilegale (…) Distrugem aceste reţele organizate şi încurajăm autorităţile publice locale să organizeze în mod legal aceste acţiuni de curăţare, aceste acţiuni de debarasare, pentru că mediul înconjurător are nevoie de măsuri ferme, măsuri prin care reţele ilegale sunt distruse şi acţiuni prin care se curăţă practic mediul nostru înconjurător”, a spus Tanczos Barna.

El a mai precizat că Garda de Mediu va face verificări şi în judeţele în care erau transportate aceste deşeuri şi că va cere sprijinul conducerii IPJ Harghita, pentru a asigura suport pentru primăriile care organizează “Marea Debarasare”, astfel încât, în perioadele respective, să existe şi din partea Poliţiei o atenţie sporită.