Autoritățile au descoperit nereguli grave la spitalele de psihiatrie din țară

Foto: digi24.ro

Ministerul Sănătății a dat 115 sancţiuni contravenţionale, 48 de amenzi și 67 de avertismente, în urma controalelor la spitalele de psihiatrie. Potrivit hotnews.ro, în unele cazuri s-a dat termen de remediere a problemelor până pe data de 31 decembrie.

În ceea ce privește spitalul din Săpoca, unde un pacient a atacat 13 bolnavi în luna august, iar 7 dintre ei au murit, numărul pacienților internați depășea numărul de paturi, iar spitalul nu avea contract cu o firmă de pază, paza fiind asigurată tot de angajații unității medicale.

“În urma controlului pe care l-am dispus la spitalele de psihiatrie au fost controlate 4 spitale de maximă siguranţă cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secţii de psihiatrie din cadrul spitalelor judeţene cu 5.427 de paturi. În total, 16.073 de paturi de psihiatrie la nivelul ţării”, a anunțat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Potrivit acesteia, după tragedia de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca, a fost declanșat “primul control de acest fel, în sensul că, pentru prima dată, s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de Sănătate Publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport”.

Mai mult, Sorina Pintea a precizat că Ministerul Sănătății va prezenta, în cursul zilei de astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, concluziile mai amănunțite ale controlului la spitalele de psihiarie din țară.