Autobuzele vechi ale STB vor fi modernizate

Primarul Gabriela Firea a anunțat un nou proiect care are ca scop diminuarea poluarii din București. Acesta are în vedere transformarea autobuzelor vechi ale STB în autobuze de tip GNC (gaz natural comprimat) cu normă de poluare Euro 6 sau troleibuze.

Într-o declarație preluată de antena3, edilul spunea:“Primăria Capitalei, prin Societatea de Transport București STB SA mai face un pas spre reducerea emisiilor poluante printr-un proiect de modernizare, într-o primă etapă, a unui număr de 600 de vehicule vechi din parcul circulant. Astfel, 500 de autobuze Mercedes Citaro Euro 3 și Euro 4 vor fi transformate în autobuze propulsate cu gaz natural comprimat (GNC, cu normă de poluare Euro 6), iar 100 – în troleibuze. Restul, de până la 1000 de autobuze Mercedes Citaro vor fi modernizate într-o etapă ulterioară a proiectului”. 

De asemenea, este prevăzută și reamenajarea interioarelor, dotarea lor cu aer condiționat și cu echipamente moderne de comunicații.

În plus, în cadrul proiectului, se vor construi trei stații de alimentare, în trei autobaze care vor fi modernizate, stații necesare pentru încărcarea rapidă cu combustibil a autobuzelor. Transformarea în troleibuze a celor 100 de autobuze Mercedes Citaro Euro 3 va avea loc concomitent cu extinderea rețelei de contact aferente în unele zone deficitare: Gara de Nord, B-dul Ion Ionescu-Sisești, Berceni etc.

Pentru realizarea acestui proiect s-au alocat peste 150 milioane de euro și va fi coordonat de Primăria Capitalei și dezvoltat cu sprijinul Ministerului Mediului. În acest fel, flota STB  va ajunge la standarde europene și se va alinia Directivei Parlamentului European privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic.