Au crescut amenzile pentru apelurile abuzive la 112. Vezi detalii

Foto: Agerpres

Începând de astăzi, apelurile în mod abuziv la 112 vor fi sancţionate mai aspru, informează IGPR. Amenzile pornesc de la 500 şi pot ajunge până la 5.000 de lei. Sancţiunile au fost stabilite pentru a reduce numărul alertelor false, potrivit Mediafax.

„Începând de astăzi, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie este sancţionată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei”, a transmis Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Alertarea falsă este utilizarea intenţionată, nejustificată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenţiei agenţiilor specializate de intervenţie (structurile autorităţilor administraţiei publice, care au rolul de intervenţie imediată pentru soluţionarea urgenţelor în domeniile ambulanţei, serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare – S.M.U.R.D., poliţiei, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum şi alte structuri).

Astfel, poliţiştii dau câteva exemple de de urgenţă, printre care accidente de aviaţie/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peşteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii sau incendii.

La polul opus, potrivit IGPR, nu reprezintă o urgenţă accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei şi a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundaţie în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informaţii despre numărul de telefon, emitere cărţii de identitate, paşaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituţiilor publice.