Atenționare de la ANPC ! Vezi ce au găsit comisarii și ce măsuri au luat

ANPC a făcut controale la cinci unități. Comisarii Autorității au dat amenzi în valoare de 35.000 lei. Foto: anpc.gov.ro

La începutul lunii iulie Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor  a făcut controale în unități de distribuție, depozitare, comercializare a apelor minerale naturale și a băuturilor răcoritoare din București și din județul Ilfov.

Neregulile constatate au fost legate de modul de depozitare a produselor, care erau ținute în soare, la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius. Probleme au fost și în ceea ce privește distribuirea, care se făcea cu mașini în care era la fel de cald.

S-au dispus măsuri imediate de retragere de la comercializare și din circuitul consumului a unei cantități de 57.000 litri de ape minerale naturale și băuturi răcoritoare.

ANPC recomandă consumatorilor să acorde o atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanşeităţii recipientelor, să citească cu atenţie înscrisurile de pe etichete şi cumpere numai acel produs care corespunde preferinţelor şi necesităţilor personale.

Este, de asemenea, important să acordați o atenție deosebită, atunci când cumpărați sucuri, nectaruri din fructe și băuturi răcoritoare, asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanșeității recipientelor. În cazul în care ambalajul este bombat însemnă că a început procesul de fermentare.

ANPC informează că aveți dreptul să refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită, precum și că este important ca la cumpărarea produselor alimentare să solicitaţi și păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.