Artişti fotografi de pe patru continente, în deschiderea Festivalului internaţional ”Carol Pop de Szathmári”

Fotografii ale unor artişti de pe 4 continente, se vor regăsi în ultima expoziţie a Asociaţiei internaţionale Euro Foto Art în actualul sediu din Piaţa 1 Decembrie. Aceasta expoziție a deschis, aseară, Festivalul Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”, singurul de acest gen din România înregistrat ca marcă la OSIM şi dedicat Zilei Culturii Române (15 ianuarie) şi Zilei Culturii Maghiare (22 ianuarie).

“Din cele peste 260 de lucrări diverse, din toate genurile artei fotografice, trimise de 70 de membri ai asociaţiei noastre de pe patru continente, am selectat, online, 106 fotografii pe care le-am expus aici, prin grija deosebită a editurii Durans, dar şi pe site-ul eurofotoart. Este o expoziţie cu un nivel artistic deosebit, cu care inaugurăm cea de a noua ediţie a festivalului dedicat primului fotoreporter de război, Carol Pop de Szathmári, născut pe 11 ianuarie la Cluj. De azi, începe o lună de activităţi în acest festival, în ţară, dar şi peste hotare”, a spus, în cuvântul său, preşedintele asociaţiei, Toth Ştefan, potrivit Agerpres.

Actuala galerie Euro Foto Art a funcţionat  mai mult de de zece ani în actualul sediu din Piaţa 1 Decembrie nr. 12, devenind, în anul 2020, primul Centru Expoziţional FIAP din România şi cel de al 17-lea din lume. Anterior, vreme de două decenii, galeria  s-a putut vizita întotdeauna în mod gratuit, într-un spaţiu din apropierea Teatrului de stat, pe strada Moscovei. Ca urmare a restructurărilor din instituţiile publice, sub noua conducere a judeţului, Galeria Euro Foto Art se va muta în Cetatea Oradea, cu a cărei conducere există o colaborare bună de cinci ani.

Totodată, formaţia “Duo Varadiensis” Oradea, alcătuită din artiştii Lucian Maliţa, la vioară şi Thurzó Sándor József, la violă, a oferit mai multe momente muzicale, interpretate şi de cantautorii Florian Chelu şi fiica acestuia, Alexandrina, membri Rock Filarmonica Oradea.

În cadrul Festivalului “Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”, a mai fost vernisată luni seară, la Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, o expoziţie a artistului fotograf Papp Zsolt, ce a fost organizată de Asociaţia Euro Foto Art, iar joi, va avea loc un alt vernisaj, în Cetatea Oradea, o expoziţie personală a artistei Nicoleta Păunaş, din Târgovişte. Programul de o lună al festivalului va mai cuprinde alte cel puţin zece vernisaje, fizice şi online, în Carei, Slatina etc., dar şi în Ungaria, Slovacia, Ucraina.