14 mai 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Armata rusă începe să se retragă din zone situate la frontiera cu Ucraina

Foto: news.ro

Armata rusă şi-a început retragerea din zone situate la frontiera cu Ucraina, unde a comasat zeci de mii de militari, de săptămâni de zile, provocând o intensificare a tensiunilor internaţionale, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile ruse de presă, potrivit news.ro.

„În prezent, unităţile noastre şi grupurile militare mărşăluiesc către gări şi aerodromuri, nave de debarcare, platforme feroviare şi avioane-cargo militare”, a anunţat Ministerul.

Retragerea a început în Crimeea, penisnula ucraineană anexată de Rusia în 2014, la o zi după un exerciţiu militar la care au participat aproximativ 10.000 de oameni, a anunţat ministerul, citat de Interfax.

Ministrul rus al Apărării Seghei Şoigu, prezent joi la exerciţiile militare din Crimeea, a anunţat retragerea – începând de la 23 aprilie şi până la 1 mai – a zecilor de mii de militari desfăşuraţi atât în Crimeea, cât şi în vestul Rusei de la ceea ce a catalogat drept exerciţii-surpriză menite să verifice pregătirea forţelor ruse.

Prezenţa acestui număr foarte mare de militari în apropiere de Ucraina, care luptă din 2014 împotriva separatiştilor proruşi în Donbas (est), a alimentat tensiuni între Moscova, Kiev şi Occident în aceste ultime săptămâni.

Ucraina acuza Moscova de pregătirea unui invazii.