Apa potabilă din mai multe regiuni canadiene, contaminată cu plumb

Foto: realitatea.net

Cantitatea de plumb din apa potabilă a unor mari orașe canadiene depășesc limitele de siguranță în mii de locuințe, conform unei ample investigații dezvăluită recent, potrivit BBC, preluat de hotnews.ro.

În unele regiuni, cantitatea de plumb se ridică la același nivel cu cel din orașele americane Flint, Michigan, în timpul crizei de apă, din anul 2015. Din cele 12.000 de mostre colectate din 2014 până în 2018, o treime depășesc recomandările naționale pentru siguranță.

Investigația a fost realizată de către 120 de jurnaliști, de la 10 agenții media și nouă universități, în parteneriat cu Institutul de Jurnalism de Investgație. Investigatorii au strâns rezultatele a 12.000 de teste realizate între anii 2014 și 2018, în 11 orașe. În timp ce unul din 3 teste a arătat că limita de siguranță (5 ppb) este depășită, 18% erau peste limita impusă în SUA, de 15 ppb.

Important este faptul că cea mai mare sursă de plumb din apa potabilă a Canadei vine de la conductele vechi și de la rețelele care fac legătura dintre casele oamenilor și sursa principală de apă.

Canada este una dintre puținele țări dezvoltate în care nu există un standard al apei potabile. Health Canada are un ghid orientativ recomandat și rămâne la decizia provinciilor și a municipalităților să-și seteze propriile reglementări.