24 septembrie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Apa îmbuteliată este de 3.500 de ori mai dăunătoare pentru mediu decât apa de la robinet

Foto: Getty Images

Impactul apei îmbuteliate asupra mediului este „de până la 3.500 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet”, potrivit unui studiu realizat de Institutul din Barcelona pentru Sănătate Globală (ISGlobal), preluat de digi24.ro.

De asemenea, cercetătorii consideră că impactul apei îmbuteliate asupra ecosistemelor este de 1.400 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet. 

Cercetătorii spanioli au evaluat „întregul ciclu de viață” și impactul asupra mediului al unui pet, incluzând extracția materiilor prime, fabricarea, transportul, distribuția, utilizarea și eliminarea sticlelor din plastic.

bottle pet plastic prepare to recycle
Imagine sugestică cu mai multe peturi de apă turtite și aruncate la gunoi. Sursă foto: Getty Images

Autorii studiului au concluzionat că reducerea impactului asupra mediului depășește riscul redus al cancerului de vezică urinară asociat cu apa potabilă de la robinet. Procesul de tratare a apei potabile generează niveluri scăzute de trihalometani, care au fost asociați cu un risc mai mare de cancer de vezică urinară.

Adăugarea unui sistem de filtrare casnică a apei potabile de robinet ar reduce considerabil și riscul altor probleme de sănătate, mai spun cercetătorii.

Numai în SUA sunt necesari 17 milioane barili de petrol pentru a produce cantitatea suficientă de plastic care să satisfacă cererea anuală de apă îmbuteliată în peturi. Acest total ar fi necesar pentru alimentarea a aproximativ 100.000 de case. În Marea Britanie, apa îmbuteliată este de cel puțin 500 de ori mai scumpă decât apa de la robinet.