Apa de la robinet mai sigură decât cea îmbuteliată ?

 

În prezent, apa îmbuteliată se pare că a devenit chiar o afacere profitabilă. Peste 100 de milioane de dolari se cheltuiesc pe an doar în Statele Unite pentru consum. În privința preferințelor consumatorilor, la nivel global consumul de apă îmbuteliată a depășit consumul de sucuri. Aceasa situație este întâlnită și la noi în țară.

Conform Science Alert, pentru majoritatea americanilor, apa de la robinet și cea pe care o cumpără de la magazin este identică în privința valorilor nutriționale și din punct de vedere al sănătății.

În unele cazuri surprinzător apa de la robinet este chiar mai sigură decât cea îmbuteliată, acest lucru se explică prin faptul că ea este  verificată mai des decât cele din comerț.

Există studii efectuate recent care arată că aproape jumătate din cantitatea de apă îmbuteliată din SUA este derivată din apa normală. Producția de apa îmbuteliată, alături de recipientele acestora necesita un proces complex. Ca un exemplu, conform unui studiu aparut în jurnalul Environmental Research Letters s-au folosit între 32-54 de milioane de barili de petrol pentru producția apei îmbuteliate consumate în SAU în acel an.

Pe lângă acest aspect este nevoie de mai multă apă pentru a produce apă îmbuteliată. Într-un alt studiu  realizat recent de International Bottled Water Association s-a specificat că pentru un litru de apă îmbuteliată este nevoie de 1,39 de litri de apă.

Și în țara noastră situația este asemănătoare. Într-un raport al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) se spune că nu există o diferenţă de calitate între apa îmbuteliată şi cea de la robinet, acest lucru fiind valabil chiar și înainte de aderarea României la Uniunea Europeană.