ANPC a retras zeci de tone de produse congelate de pe piață

Foto: realitatea.net

Inspectorii ANPC au desfășurat controale la 798 de operatori economici și au verificat peste 120 de tone de alimente congelate. Potrivit dcnews.ro, ANPC a anunțat că la 515 operatori economici au fost constatate deficiențe și 34 de tone de produse congelate nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

1,93 de tone de produse congelate, în valoare de 30.722 lei, au fost retrase de pe piată definitiv. S-a constatat că aceste produse erau improprii consumului uman. Pentru moment, s-au oprit din comercializare 20,8 tone de produse alimentare. Au fost aplicate 596 sancţiuni contravenţionale.

În urma controalelor efectuate de inspectorii ANPC, au fost găsite produse alimentare congelate ce prezentau modificări organoleptice, în județele Mehedinți, Suceava, Bacău, Cluj, Bistrița-Năsăud, Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Călărași, Ialomița, Prahova, Brașov, Ilfov și Municipiul București.

În 52% din judeţe s-a constatat comercializarea în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători. Printre aceste județe se află Mehedinți, Galaţi, Giurgiu, Teleorman, Vrancea, Tulcea, Brăila, Argeș.

Aproximativ 22,4% din cantitatea controlată nu oferea consumatorilor informaţiile obligatorii, care să le permită alegerea sortimentului dorit, mai exact lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare.

Printre problemele întâmpinate de către inspectori se află și nerespectarea condiţiilor la depozitare a alimentelor congelate și lipsa afișării prețurilor.