Angajații români pierd inutil multe ore la serviciu! Ce spune ultimul sondaj

Un sondaj realizat de o platformă de recrutare online arată câte ore pierd zilnic la serviciu angajații români. Foto: news.ro

Angajații români pierd zilnic până la două ore din timpul de lucru din cauza colegilor sau a telefoanelor. Asta arată cel mai recent studiu făcut de o platformă de recrutare online, scriu jurnaliștii de la news.ro.

Dar să vedem despre ce e vorba. Trei din patru angajaţi spun că pierd zilnic până la două ore din timpul programului din cauza discuţiilor telefonice zgomotoase purtate de colegi în birou, a colegilor cu chef de vorbă sau a şedinţelor prea lungi, la care se adaugă şi timpul petrecut pe reţelele de socializare sau pauzele de cafea şi ţigară. Sunt datele care reies dintr-un sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

Alţi 8% dintre angajaţi ajung să piardă până la jumătate din ziua de lucru astfel, ceea ce le afectează semnificativ productivitatea şi calitatea muncii.

”Aproape şase din zece respondenţi se găsesc zilnic în situaţia de a fi întrerupţi din treabă de colegi cu chef de vorbă, iar 36% spun că cel mai adesea îi deranjează zgomotul de fond din birou, dar şi telefoanele care sună continuu. Alţi trei din zece respondenţi pierd timp din cauza şedinţelor prelungite, în timp ce 17% afirmă că reţelele de socializare le consumă cel mai mult din programul zilnic de lucru”, se arată în comunicatul BestJobs.

Și asta nu e tot! 11% dintre angajați se plâng că sunt distraşi şi de numărul mare de        e-mailuri pe care le primesc şi care necesită răspuns imediat, iar 10% admit că petrec prea mult timp pe aplicaţiile de mesagerie. Nu în ultimul rând, unul din zece angajaţi recunoaşte că productivitatea lui scade din cauza pauzelor dese de cafea şi ţigară, potrivit BestJobs.

Dincolo de timpul pierdut, un sfert dintre respondenţi afirmă că toate aceste lucruri care îi distrag zilnic le influenţează calitatea muncii, iar doi din zece afirmă că le creşte nivelul de stres ca urmare a presiunii de a rezolva sarcinile de serviciu într-un timp mai scurt decât programul de lucru.

”Alţi 8,5% se simt demotivaţi, iar 3,4% întârzie sau chiar ratează anumite termene de predare. La polul opus, 29% dintre respondenţi spun că timpul astfel pierdut nu le influenţează sub nicio formă activitatea, 7% consideră că, din contră, le creşte productivitatea, pentru că se relaxează şi în timpul rămas se pot concentra mai bine, iar 5% dintre angajaţi se bucură că reuşesc să relaţioneze mai bine cu ceilalţi colegi”, se mai precizează în comunicatul amintit.

Pentru a se putea concentra mai bine la job, jumătate dintre respondenţii sondajului spun că îi evită pe colegii bârfitori sau că nu intră pe reţelele de socializare în timpul programului. Totodată, 46% susțin că răspund doar la telefoane şi mesaje importante sau urgente, iar 13% decid să-şi închidă telefonul personal în timpul orelor de program.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2-16 august 2019, pe un eşantion de 926 utilizatori de internet.