An bun pentru recolta de cartofi. Vezi care este prețul la producător

Foto: hotnews.ro

Producătorii de cartofi din Harghita au parte de o producție bună anul acesta, în ciuda problemelor întâmpinate din cauza vremii nefavorabile sau a atacului de mană. Potrivit Agerpres, există diferenţe mari de recoltă între parcele, în funcţie de zonă, soi, tehnologia folosită sau cantitatea de precipitaţii căzută.

Directorul Direcţiei Agricole Harghita, Török Jenö, a spus că recoltarea s-a efectuat pe aproximativ 42% din suprafaţă, producţia medie fiind de 25,5 tone la hectar, apropiată celei obţinute anul trecut. Există însă diferenţe mari între parcele, producţia variind între 13 tone şi 40 tone la hectar, în funcţie de zonă, soi, tehnologie şi producător sau cantitatea de precipitaţii.

“Deşi era o perioadă critică, am trecut peste ea destul de bine, 80% dintre producători reuşind să combată atacul de mană. Producţia de cartofi este bună şi calitativ destul de bună, dar în anumite zone, în Ciucul de Jos şi nu numai, din cauza intrării cu tractoarele în timpul vegetaţiei, la ierbicidat, la combaterea bolilor, dar şi din caza cantităţilor mari de precipitaţii căzute, s-a tasat solul şi acum se recoltează foarte greu cu combinele”, a precizat şeful Direcţiei Agricole Harghita.

Acesta a mai spus că şi preţul cartofului este unul destul de bun şi ajunge până la 1,5 lei kilogramul, la producător.

Cultura de bază în Harghita o reprezintă cartoful. Acesta este cultivat pe 7.500 de hectare. În ultimii ani, suprafaţa a scăzut destul de mult, din cauza preţurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei.