21 martie 2023

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ambasadorul Israelului a primit titlul de ”Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi”

Foto: Agerpres

Marți, Ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, David Saranga, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi, în cadrul unor manifestări  care au fost dedicate comemorării a 81 de ani de la Pogromul din iunie 1941.

Distincţia de “Cetăţean de onoare” i-a fost conferită ambasadorului David Saranga de  către primarul Mihai Chirica în deschiderea concertului eveniment intitulat “Neuitare”, susţinut pe scena Operei Naţionale Române Iaşi de artista Paula Seling şi orchestra operei în memoria victimelor Pogromului de la Iaşi.

“Un prieten. Un prieten al României, al comunităţilor etnice din România, un prieten al păcii şi un prieten al Iaşiului. Îi mulţumesc foarte mult că ne-a dat ocazia să ne cunoaştem, poate să ne împrietenim, dar cu siguranţă să căpătăm din ce în ce mai multă încredere că doar binele poate sluji interesului comun. Foarte important pentru comunitatea noastră şi pentru diplomaţia românească este faptul că a acceptat să devină “Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi”. Personal, ca primar şi cetăţean al acestui oraş, îi mulţumesc”, a spus primarul Mihai Chirica în momentul decernării distincţiei ambasadorului David Saranga, potrivit unui comunicat Agerpres.

În același timp, diplomatul i-a mulţumit primarului, menţionând totodată că este “deosebit de onorat” să primească titlul de “Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi”, un loc unde recunoaşte că se simte “ca acasă”, deşi nu are origini româneşti.

“Apreciem în mod deosebit eforturile pe care autorităţile din Iaşi le depun an de an pentru păstrarea memoriei Holocaustului şi pentru promovarea valorilor toleranţei şi respectului. Astăzi Iaşiul este un oraş prosper, în continuă dezvoltare, dar şi un partener valoros pentru Statul Israel, un oraş prieten cu valori şi viziuni comune. Suntem mândri de această prietenie frumoasă şi solidă dintre ţările noastre”, a spus David Saranga.

În cadrul aceluiaşi eveniment, titlul de “Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi” i-a fost înmânat unuia dintre ultimii supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi din 1941, Lyonell Fliss.

Cel de-al treilea titlu de “Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi” i-a fost conferit post-mortem celei care este cunoscută ca “mama polidinului”, Sylivia Hoişie. Distincţia a fost primită de fiul acesteia.

Între 27 şi 29 iunie 1941 la Iaşi a avut loc unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, iniţiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autorităţile publice locale, împotriva cetăţenilor de etnie evreiască din oraş. În conformitate cu datele prezentate de autorităţile române, în cele trei zile au fost ucişi circa 13.000 de evrei.

Pentru a comemora Pogromul din 1941 de la Iaşi autorităţile locale organizează în această perioadă mai multe evenimente.

Print Friendly, PDF & Email