Ambalajele din plastic vor fi interzise la festivaluri ?

Foto:BizBrasov.ro

Ambalajele de plastic ar putea fi interzise la evenimentele publice. O astfel de măsură va fi introdusă prin modificarea unei legi, mai concret este vorba despre  Legea picnicului. Ea va fi modificată astfel încât în cadrul evenimentelor și reuniunilor publice, respectiv  concertele, festivalurile, serbările sau manifestaţiile politice să  nu se mai folosească ambalaje din plastic, ci doar cele refolosibile și biodegradabile. Aceste măsuri sunt incluse într-un proiect recent inițiat de Ministerul Mediului, conform adevarul.ro.

Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie mai întai să fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi  mai apoi publicat în Monitorul Oficial.

Daca acesta va intra în vigoare, organizatorii de evenimente publice vor fi obligați  să verifice ambalajele în care vor fi servite mâncare sau băuturile vândute. Prin urmare folosirea ambalajelor din plastic de unică folosință va fi interzisă pentru mâncare şi băutură, iar colectarea deşeurilor se va face complet diferit. Mai exact,  colectarea nu se va mai face selectiv (plastic, sticlă, hârtie etc.), ci separat pe deşeuri reciclabile, deşeuri nereciclabile şi deşeuri biodegradabile. Organizatorii care nu vor respecta aceste măsuri riscă amenzi între 10.000 şi 50.000 de lei, conform proiectului inițiat de minister.

De asemenea, organizatorii vor trebui să asigure curăţenia în timpul şi la finalul evenimentelor publice. Dacă nu vor lua în considerare și această măsură vor fi amendați cu sume cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se va aplica și pentru încălcarea interdicției de folosire a ambalajelor de plastic de unică folosinţă.

Se vor aplica sancțiuni și celor care vor veni la festivaluri  si nu vor respecta curățenia. Conform acestui proiect de lege, persoanele fizice care vor arunca gunoaiele, inclusiv chiştoacele de ţigări pe jos, vor risca să fie amendate cu sume între 500 şi 3.000 de lei.