Amazonul în flăcări! Ce record de focare a fost stabilit

Brazilia şi Venezuela sunt țările cu număr record de focare în bazinul fluviului Amazon. Foto: news.ro

Situație absolut incredibilă în bazinul fluviului Amazon! O suprafaţă de 7,4 milioane de kilometri pătraţi  este afectată de incendii de vegetaţie, iar Brazilia şi Venezuela au înregistrat un număr record de focare, anunță BBC, informație preluată de news.ro.

Pădurea amazoniană din Brazilia este devastată în prezent de mii de incendii. Vorbim practic despre un record în acest sens pentru ultimul deceniu. Datele obţinute prin satelit demonstrează o creştere cu 85% a incendiilor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Statele din nord Roraima, Acre, Rondônia şi Amazonas, precum şi Mato Grosso do Sul au fost afectate în mod deosebit.

Și dacă este să vorbim tot despre cifrele oficiale, statisticile sunt de-a dreptul alarmante. În primele opt luni ale anului au fost înregistrate în Brazilia peste 75.000 de  incendii. Este cel mai mare număr din ultimii şase ani. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate 39.759 de incendii.

Incendiile forestiere sunt obişnuite în Amazon, în tmpul sezonului secetos, din iulie până în octombrie. Ele pot avea cauze naturale, precum fulgere, dar pot fi provocate şi de oameni. Fermierii şi tăietorii de lemne curăţă terenurile în acest fel şi focul scapă de sub control.

Activiştii susţin că retorica anti-mediu a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro a încurajat astfel de activităţi. În schimb, preşedintele Bolsonaro, sceptic privind schimbarea climatică, a acuzat organizaţiile nonguvernamentale că au fost cele care au pus focul pentru a afecta imaginea Guvernului. El a adăugat că Guvernul nu dispune de resurse pentru a lupta cu incendiile. Peste 2.500 de focare sunt active în momentul de față.