Alegeri prezindețiale 2019 – a început votul în diaspora

În acest an de alegerile prezidențiale, în premieră votul în diaspora  va dura 3 zile. Astfel, toți românii  care locuiesc în afara țării pentru primul tur al alegerilor pot vota începând de astăzi, 8 noiembrie, dar și pe 9 și 10 noiembrie. Această regulă rămâne valabilă și pentru cel de-al doilea  tur, care va avea loc peste 2 săptămâni, respectiv de pe 22  până pe 24 noiembrie. Românii din diaspora au, de anul acesta și posibilitatea  votului prin corespondență iar termenul înscrierii pentru acesta a fost 15 septembrie 2019. Românii aflați în străinătate sunt așteptați la cele 835 de secții organizate, potrivit digi24.ro.

Există  o lista completă a secțiilor din diaspora, precum și o hartă interactivă a acestora, disponibile spre  consultate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Astăzi la ora 01.00, ora României, se deschidea  secţia de votare din oraşul Auckland din Noua Zeelandă. Este, de altfel, singura din acea ţară, iar după ea s-au deschis cele 6  secții din Australia.

Pe la ora 7 (ora României) erau disponibile  secțiile de votare din Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Coreea și China.

Votul este în curs de desfășurare , iar la ora 9 se putea vota  în 24 de secții de votare organizate. Procesul de votare decurge în condiții normale fără incidente.

Până la ora 11:00,  aproximativ 500 de români de peste hotare și-au exercitat dreptul de vot  punând ștampila pe cel pe care-l doresc  președinte  pentru următorii 5 ani.