Ajutor pentru fermieri! Câți bani iau cei care vor să-și dezvolte afacerea

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a solicitărilor de finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici. Foto: business24.ro

Vești bune pentru fermieri. Statul vine în ajutorul lor și oferă finanțări nerambursabile de câte 15.000 de euro pentru cei care au ferme mici. Astfel, începând de luni 22 iulie, fermierii care vor să-și dezvolte afacerea  pot depune cereri de finanțare, a anunțat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Suma este 100% nerambursabilă și este în valoare fixă de 15.000 euro. Bani se primesc în două tranșe. Prima tranșă este de 75% din sumă la primirea deciziei de finanțare și restul de 25% la momentul finalizării obiectivelor propuse de beneficiar prin Planul de Afaceri.

Vorbim despre sesiunea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) în care sunt disponibile aproape 46 milioane de euro, bani pentru dezvoltarea fermelor mici.

Cei 3.060 de mici fermieri care vor beneficia de finanțare prin PNDR în această sesiune vor putea utiliza cei 15.000 de euro pe care îi vor primi pentru îmbunătățirea managementului fermei, pentru orientarea spre piață a producției, dar și pentru creșterea veniturilor de pe urma eficientizării activității la nivelul fermei. Ulterior lansării acestor sesiuni, ne vom concentra întregul efort administrativ pe gestionarea modului de implementare a proiectelor depuse și contractate la nivelul AFIR, astfel încât să nu existe niciun risc de întârziere sau de dezangajare a sumelor”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Cei interesați de finanțare pot consulta gratuit Ghidul Solicitantului și anexele aferente, disponibile pe pagina oficială  a Agenției, www.afir.info, la secțiunea Investiții PNDR.