Agenţia Europeană de Mediu intervine. UE trebuie să recicleze mai mult şi mai bine

Foto: capital.ro

Ţările UE trebuie să îmbunătăţească gestionarea deşeurilor, în special a celor din plastic şi a deşeurilor electronice. Este necesar ca acestea să recicleze mai mult pentru a limita impactul negativ asupra mediului înconjurător, a apreciat Agenţia Europeană de Mediu (EEA), potrivit Agerpres,

“Uniunea Europeană trebuie să găsească modalităţile prin care să îşi trateze deşeurile plastice într-o manieră respectuoasă cu mediul, de exemplu prin creşterea reutilizării şi reciclării”, a subliniat Agenţia Europeană de Mediu (EEA).

În raportul prezentat de EEA se arată că UE produce 30 milioane de tone de deşeuri plastice într-un singur an, dintre care doar 17% sunt reutilizate sau reciclate. Aceasta în condiţiile în care, în anul 2017, cererea de plastic în cele 28 de state membre UE, plus Elveţia şi Norvegia, s-a ridicat la 51 milioane tone, utilizate în principal pentru ambalaje şi construcţii.

La începutul lui 2019, UE exporta în fiecare lună aproximativ 150.000 de tone de plastic. Este o diferență destul de mare, având în vedere faptul că în anul 2016, erau exportate aproximativ 300.000 de tone lunar, în principal spre China şi Hong Kong.

Între timp, importurile de deşeuri au fost reorientate spre alte ţări asiatice unde tratarea deşeurilor este mai puţin controlată.

În cazul deşeurilor electronice (PC-uri vechi, aparate foto, televizoare), Agenţia Europeană de Mediu a informat că din cele 10,3 milioane tone de deşeuri produse doar 40% sunt recuperate.