Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice pentru poluarea din Capitală

Foto: hotnews.ro

Weekend-ul trecut, noaptea, rețeaua națională de măsurare a calității aerului a înregistrat depășiri de până la 3 ori pentru PM10, iar rețelele independente au înregistrat și ele depășiri de până la 600% pentru PM2,5 și 400% pentru PM10, potrivit hotnews.ro.

Singura explicație a venit sâmbătă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti: „poluarea a crescut din cauza traficului și a condițiilor meteo nefavorabile dispersiei care au produs acumulări de poluanți la nivelul solului. Luni seară însă poluarea a dispărut ca prin minune, iar ceea ce s-a întâmplat se înscrie în tiparul conturat de la începutul sezonului rece- poluare masivă aproape în fiecare weekend, noaptea”.

Mai mult, această instituție a mai adăugat faptul că „analiza corelațiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creșterea concentrațiilor de pm10. Incepând cu ora 20, concentrațiile de particule PM 10 au crescut în continuare, în orele de seară spre noapte aducându-se aport suplimentar din incălzirea rezidențială. Intrucât condițiile meteo au fost nefavorabile dispersiei, s-au produs acumulări de poluanți la nivelul solului și concentrațiile au rămas ridicate și în cursul diminețîi de astăzi, însa la niveluri mai reduse decât în cursul serii. Au fost informate autoritațile publice locale, responsabile de gestionarea traficului în capitală. În aceste momente este importantă gestionarea eficientă a traficului pentru a nu se produce noi creșteri ale concentrațiilor”.

Activiștii de mediu au o altă părere legată de poluarea din București.

”Oamenii ne-au semnalat mirosuri de fum, de cauciuc ars, de deșeuri, dar pe lângă arderi clar o sursă e reprezentată de arderea păcurei în CET-uri. Situația nu e nouă și nici atitudinea autorităților nu e nouă, respectiv blocajul în care se află acestea, lipsa de reacție, de răspuns la aceste fenomene. Nu e acceptabil că după ce că nu suntem în stare să monitorizăm calitatea aerului conform legii, să comunicăm eficient către populație problemele, să alertăm cumva categoriile vulnerabile, nici măcar să nu răspundem cu controale ale Poliției, Gărzii de mediu, ceva, orice. După ce de peste 1 an avem o campanie intensivă, noi, platformele private de măsurare, nu s-a putut găși o formulă de control, un sistem de alertă. Este incredibil, noi, ONG-uri și cetățeni suntem șocați de lipsa de reacție, de lipsa de leadership și de strategie în combaterea fenomenelor de poluare masivă de weekend”, a declarat Oana Neneciu, coordonator Aerlive.ro și director Ecopolis.

Și anul trecut, din luna octombrie până în luna mai, au avut loc depășiri și cu peste 600% pentru poluarea cu praf, noaptea și în weekend, însă autoritățile nu au venit cu explicații clare. De câteva ori, Ministerul Mediului a indicat arderi necontrolate de deșeuri sau vânt puternic