Adrian Năstase: Membrii guvernului se duc, ca niște servitori, la Cotroceni

Foto: newsweek.ro

Fostul premier Adrian Năstase consideră că pandemia a generat un val de limitări și restricții ale drepturilor omului, dar aplicarea loc este una discreționară din partea autorităților, potrivit stiripesurse.ro. Totodată, Năstase precizează că actualul Guvern este doar o anexă a Palatului Cotroceni, iar miniștrii se duc ca niște servitori la Klaus Iohannis.

,,Poate fi pandemia o justificare sau este doar un pretext pentru anumite limitări/restricții ale drepturilor omului? Cel mai adesea o justificare dar, în anumite situații, pretext.

Până acum s-au îmbolnăvit, la nivel global, peste 100 de milioane de oameni și au murit, din cauza virusului, peste 2 milioane. Efectul medical, psihologic, social, politic, economic, cultural este imens. Sunt, desigur, și efecte la nivel geopolitic, mai ales după alegerile din SUA.

Pandemia este o justificare legitimă pentru restricții cu impact asupra drepturilor cetățenesti dar ele pot fi și pretexte pentru decizii politice – alegeri (anticipate sau la un anumit moment), formarea unor guverne, amputări ale unor bugete, etc. Nu insist, le cunoașteti.

Calitatea unei guvernări ține de capacitatea de a menține încrederea populației că restricțiile decise se justifică pentru interesul general. Această încredere se pierde atunci când primordială devine deschiderea spațiilor cu păcănele sau atunci când 6 devine mai mic decât 3 (în cazul Bucureștiului).

Încă o dată observăm caracterul „cezarist” al statului român, unde observăm zilnic faptul că membrii guvernului se duc, ca niște servitori, la Cotroceni. Guvernul a devenit o simplă componență a administratiei prezidențiale. Iar Constituția, sub pretextul pandemiei este, practic, ignorată.

România a devenit astfel pradă a crizei sanitare dar și a unei mafii corupte și incompetente, incapabile să pregăteasca viitorul țării”, a scris Adrian Năstase.