3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Actriţa Cezara Dafinescu, premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2021

Foto: news.ro

Actriţa de teatru şi film Cezara Dafinescu va fi omagiată pentru întreaga carieră la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc între 23 iulie şi 1 august, potrivit unui comunicat news.ro. 

Premiul pentru întreaga carieră îi va fi înmânat la gala de închidere a TIFF, pe 31 iulie.

În aceeaşi zi, în prezenţa sa, la Cluj-Napoca va fi proiectată comedia muzicală „Cucoana Chiriţa”, regizată de Mircea Drăgan, în care actriţa interpretează un rol memorabil.

Cu 40 de roluri în film, apariţii în seriale de televiziune şi peste 60 de roluri principale interpretate în cele patru decenii de activitate în teatru, Cezara Dafinescu se află printre cei mai apreciaţi şi îndrăgiţi artişti din România.

S-a născut pe 4 august 1948, la Sibiu, iar în copilărie cariera sa părea să se îndrepte către sport, după ce a cucerit titlul de campioană naţională la juniori la săritura în înălţime. Evoluţia ei în atletism a fost întreruptă brusc, în urma unei accidentări, iar pasiunea pentru artă a determinat-o să se îndrepte către lumea teatrului.

Printre cele mai recente apariţii se află filmele „Toni Erdmann” (2016, r. Maren Ade) şi „Între chin şi amin” (2019, r. Toma Enache). În paralel, a continuat să joace teatru, în principal pe scena Naţionalului bucureştean. În 2018, ea a primit titlul de Cetăţean de onoare al Capitalei.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă impuse în contextul epidemiologic actual.