19 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Actorul Iulian Postelnicu, premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus 2022 pentru rolul din „Oameni de treabăˮ

Foto: News.ro

Iulian Postelnicu, actorul principal din filmul „Oameni de treabă”/ „Men of deeds” (r. Paul Negoescu, 2022) a reuțit să  câştige Premiul pentru o interpretare individuală remarcabilă în cadrul Competiţiei Lungmetraj, la cea de-a XXXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus, Germania. „Ai crede că personajul există în el şi nu este o interpretare”, a fost motivaţia juriului care a decis să îi acorde actorului premiul în valoare de 5.000 de euro.

Secţiunea „Spotlight România” a fost realizată şi promovată cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin.

De fapt,  în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului, care s-a desfăşurat în perioada 8-13 noiembrie, a fost prezentate producţii cinematografice de calitate,  ce au provenit din Europa de Est.Mai cu seamă că România a avut dedicată o secţiune specială de proiecţii, alături de cele din Competiţia de lungmetraj, Competiţia de scurtmetraj şi secţiunea Special. În total, au fost proiectate 18 filme româneşti.

Filmele „Metronomˮ (regia Alexandru Belc) şi „Oameni de treabăˮ (regia Paul Negoescu) au fost selectate în Secţiunea „Competiţie lungmetrajˮ. Cu filmul „Metronom”, Alexandru Belc şi-a făcut debutul în lungmetrajul de ficţiune, după documentare precum „8 martie” (2012) şi „Cinema, mon amour” (2015). Filmul a fost premiat pentru regie la secţiunea „Un certain regard” a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes din 2022.

În secţiunea „Competiţie scurtmetrajˮ a fost selectat filmul „Moştenireaˮ (regia Marian Fărcuţ), iar la secţiunea „Specialsˮ, filmul „Nicolaeˮ (regia Mihai Grecu).

Filmele prezentate în cadrul secţiunii „Spotlight Româniaˮ:

„InBetween Home | Stille Post” (r.: Brigitta Kanyaro / RO/AT / 2022 / 17 min)
„My family and I” (r.: Gabriel Juduc / RO / 2021 / 4 min)
„Bilet de iertare” (r.: Alina Şerban / RO / 2020 / 14 min)
„În numele tatălui” (r.: Vladimir Dembinski / RO / 2021 / 28 min)
„Eu sunt Dorin” (r.: Valeriu Andriuţa / RO / 2020 / 23 min)
„Dincolo” (r.: Luca Peres-Bota / RO / 2022 / 12 min)
„Trecea un prinţ călare” (r.: Cristina Grosan / RO / 2022 / 22 min)
„Război pe calea undelor” (r.: Alexandru Solomon / RO/DE/LU / 2007 / 106 min)
„Vulturii din Ţaga” (r.: Adina Popescu, Iulian Manuel Gharvas / RO/SK / 2022 / 74 min)
„Imaculat” (r.: Monica Stan, George Chiper-Lillemark / RO / 2021 / 114 min)
„Miracol” (r.: Bogdan George Apetri / RO/CZ/LV / 2021 / 118 min)
„Spioni de ocazie” (r.: Oana Giurgiu / RO / 2021 / 118 min)
„R.M.N” (r.: Cristian Mungiu / RO/FR/BE / 2022 / 125 min)
„Swamp City” (r.: Bogdan Puslenghea, Ovidiu Zimcea / RO / 2021 / 105 min)

Festivalul a fost înfiinţat în 1991 cu intenţia de a face simţită prezenţa filmelor din Europa de Est pe piaţa germană şi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale şi politice din statele lor de provenienţă. Cottbus a fost ales ca locaţie potrivită a acestui festival datorită tradiţiei universitare, legăturilor de transport avantajoase cu Berlinul, precum şi aşezării centrale a oraşului în regiunea minorităţii sorbe. De la înfiinţarea sa, Festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de întâlnire între scena de film est şi central europeană şi cea germană, potrivit unui comunicat News.ro.

Print Friendly, PDF & Email