Activiştii mişcării de mediu au dat startul protestelor în mai multe oraşe din lume

Foto: linkedin.com

Mişcarea internaţională Extinction Rebellion, care îşi propune să-i oblige pe politicieni să întreprindă mai multe acţiuni pentru combatarea schimbărilor climatice, şi-a început astăzi protestele în mai multe oraşe ale lumii. Potrivit dcnews.ro, aceștia au ocupat artere importante din apropierea clădirilor guvernamentale.

Poliţia londoneză a anunţat că, până la ora 07:00, au fost arestați 21 de activişti de mediu ai grupării Extinction Rebellion. Aceasta a dat duminică startul a două săptămâni de acţiuni de nesupunere civilă pentru a cere acţiune guvernamentală urgentă vizând reducerea emisiilor de CO2.

La Berlin, activiştii mişcării şi-au început protestul printr-un marş de la tabăra lor de lângă birourile cancelarului Angela Merkel spre un mare punct giratoriu din apropiere.

Militanţii, al căror număr era estimat în jurul orei 04:00 la circa 1.000 de persoane, au ocupat şi blocat traficul în intersecţie. Ministrul de Interne al Berlinului, Andreas Geisel, a spus că autorităţile vor monitoriza adunările şi le vor lăsa să se desfăşoare un timp, dar vor reacţiona dacă se va recurge la violenţă sau dacă vor fi afectate infrastructuri critice, cum ar fi aeroporturile.

Mişcarea, cunoscută sub iniţialele XR, a desfăşurat luni dimineaţă un protest în capitala Noii Zeelande, Wellington, în cursul căruia peste 30 de persoane au fost arestate. Sute de membri au blocat străzile centrale, intrările în ministere şi au luat cu asalt o bancă din oraş. Activiştii s-au aşezat în cerc pentru blocarea traficului în apropierea Parlamentului.

Mai mult, la Sydney, 30 de persoane au fost arestate, deoarece au refuzat să se conformeze ordinului de a debloca accesul pe o arteră spre gara centrală. În Olanda, un mare târg din centrul Amsterdamului a fost de asemenea blocat de activişti XR. Gruparea a anunţat că va organiza acţiuni în 60 de oraşe ale lumii.