8 pacienți și 6 angajați ai Spitalului Județean Tulcea, infectați cu noul coronavirus

Șase angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Tulcea şi opt pacienţi au fost depistaţi cu noul coronavirus, iar activitatea unei secţii a fost transferată într-un alt spaţiu, au declarat, pentru Agerpres, autorităţile sanitare, scrie agerpres.ro.

Reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Tulcea, Laurenţia Militaru, a precizat că, săptămâna trecută, o angajată a spitalului cu simptome ale infecţiei cu noul coronavirus s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe, iar testul pentru COVID-19 a fost pozitiv. ,,Testele efectuate pentru şase persoane angajate ale SJU au fost pozitive, însă, cu excepţia infirmierei, toate persoanele sunt asimptomatice. Au fost pozitive şi testele efectuate pentru opt pacienţi, şi aceştia asimptomatici. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare”, a spus reprezentanta DSP Tulcea.

La rândul lui, managerul spitalului din Tulcea, Tudor Năstăsescu, a declarat că este ,,foarte greu de crezut” că infirmiera care prezenta simptomele ar fi sursa îmbolnăvirii celorlalte persoane. ,,Tot personalul SJU poartă echipamente de protecţie. E drept că e foarte greu să-i ţii cu masca pe faţă pe toţi pacienţii, mai ales pe cei care sunt în vârstă şi cu boli grave. E foarte greu de spus că acea infirmieră a fost cauza tuturor cazurilor. Mai repede îmi vine să cred că există printre noi, aşa cum se întâmplă în orice alt judeţ, persoane care sunt asimptomatice şi pe care nu ai cum să le detectezi”, a precizat Tudor Năstăsescu.

El a mai spus că secţia în care s-au înregistrat cazurile de infecţie cu noul coronavirus a fost dezinfectată şi că se urmează protocolul stabilit de autorităţile naţionale în asemenea cazuri. ,,Toţi pacienţii care mai sunt pe secţia respectivă şi au fost negativi la retestare au fost mutaţi într-un alt salon şi urmează să fie externaţi, în funcţie de starea lor generală. După ce ultimul pacient va fi externat, va mai fi o dezinfecţie finală”, a mai spus managerul spitalului din Tulcea.

Potrivit conducerii SJU, personalul unităţii medicale este testat cu 48 de ore înainte de a intra în turele de câte şapte zile, iar toate persoanele care se internează sunt testate pentru COVID-19. Spitalul Județean de Urgență Tulcea are peste 1.100 de angajaţi.