18 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Analiză: poluarea fonică amenință peste 100  de specii

Poluarea fonică constituie un pericol pentru supravieţuirea a peste 100  de specii, conform concluziilor unui studiu realizat în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, citat de Press Association.

Oamenii de știință de la Queen’s University Belfast au  descoperit că zgomotul afectează comportamentul unei game largi de specii.

Analiza lor a fost  publicată în jurnalul ştiinţific Biology Letters și  reprezintă prima dovadă cantitativă pe baza căreia organismele legislative pot reglementa în mod mai eficient poluarea fonică, au indicat cercetătorii.

Acest studiu  a supus unei analize riguroase efectele zgomotului asupra a şapte grupe de vieţuitoare: amfibieni, artropode, păsări, peşti, mamifere, moluşte și reptile. Și a identificat dovezi clare potrivit cărora poluarea fonică afectează toate cele şapte grupe de specii.

Studiul a scos în evidenţă mai multe riscuri provocate de poluarea fonică asupra unei varietăţi de specii, cu implicaţii pentru supravieţuirie populaţiei. Este cunoscut faptul că multe specii de amfibieni, păsări, insecte şi mamifere comunică prin producerea unor semnale acustice prin care sunt transmise informaţii vitale, iar altele se bazează pe sunete pentru a vâna. Analiza a arătat că poluarea fonică reduce capacitatea de comunicare a acestor informaţii vitale, cu impact asupra supravieţuirii lor.

Un alt aspect descoperit de cercetători are în vedere  efectele negative ale poluării fonice se extind şi zona mărilor, zgomotele produse de ambarcaţiuni îngreunând, prin altele, găsirea hranei şi a adăpostului.

Unul dintre cercetători  a declarat: ‘‘Acest studiu cantitativ de amploare oferă dovezi semnificative potrivit cărora poluarea fonică trebuie considerată o formă gravă de schimbare de mediu şi de poluare provocată de om, ilustrând modul în care afectează atât de multe specii acvatice şi terestre”. 

Având  în vedere rezultatele analizei, cercetătorii trag un semnat de alarmă, considerând  că este necesară crearea  unor strategii pentru protejarea vieţuitoarelor de poluarea fonică. ”Zgomotul trebuie considerat un poluator global şi trebuie să dezvoltăm strategii pentru protejarea animalelor”.  

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns