29 octombrie, protest al silvicultorilor faţă de intensificarea agresiunilor împotriva lor

Foto: news.ro

Silvicultorii organizează pe data de 29 octombrie un protest faţă de intensificarea agresiunilor împotriva lor. Potrivit news.ro, aceștia îi invită să participe și pe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedinţii Camerelor și conducerea Romsilva.

Sindicaliştii din silvicultură îşi vor omagia cei şase colegi morţi în ultimii ani, victime ale hoţilor de lemne. De asemenea, ei au mai multe revendicări referitoare la legi care vizează domeniul silvic.

”În semn de protest faţă de intensificarea cazurilor de agresiune asupra personalului silvic şi în semn de solidaritate cu toţi silvicultorii de bună credinţă aflaţi în slujba pădurilor României, Federaţia Sindicatelor Silva organizează o adunare publică în data de 29 octombrie 2019, între orele 10-14, în faţa sediului Camerei Deputaţilor, zona Parc Izvor, pentru a aduce un omagiu celor 6 silvicultori care în ultimii ani şi-au dat viaţa apărând pădurea”, anunţă silvicultorii.

În acest an, Federaţia Sindicatelor Silva a organizat şase proteste în care a solicitat modificarea şi completarea urgentă a statutului personalului silvic. Deși la ultimul protest, organizat pe data de 24 septembrie 2019, silvicultorii au primit asigurări că statutul personalului silvic va fi dezbătut şi adoptat în regim de urgenţă de Camera Deputaţilor, în şedinţa de plen din data de 14 octombrie 2019, proiectul a fost retrimis la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Aceștia reamintesc faptul că în data de 16 octombrie 2019, într-o pădure situată în zona localităţii Rogoz din judeţul Maramureş, pădurarul Pop Liviu Pavel din cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuţ, în vârstă de doar 30 ani, tatăl a 3 copii minori, a fost ucis cu bestialitate. Bărbatul a fost împuşcat cu arma de serviciu de o grupare de hoţi de lemn, iar trupul acestuia a fost strivit de atelajul încărcat cu lemn al hoţilor.