26 iunie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

19,8 milioane de metri cubi de lemn au fost exploataţi în România, cu documente, în 2021

Foto: observatorbn.ro

Cantitatea de lemn exploatată în România, cu documente, a fost de 19,8 milioane de metri cubi, anul trecut, iar alte aproape 4 milioane de metri cubi au intrat legal în ţară, a declarat, miercuri, într-o conferinţă online organizată de WWF România, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, potrivit digi24.ro.

“SUMAL 2.0 este un sistem extrem de complex, dezvoltat după multe insistenţe venite din societatea civilă, după insistenţele Ministerului Mediului şi după un efort susţinut al STS de a dezvolta probabil cel mai complex sistem informatic funcţional din România, în ziua de astăzi. Anul trecut am avut, raportat la perioada 31 ianuarie 2021 – 31 ianuarie 2020, o cantitate de 19,8 milioane de metri cubi exploataţi din pădurile României, cu documente. Încă vreo patru milioane de metri cubi care au intrat în ţară din diverse state – Ucraina, Belarus, Rusia şi state membre UE – cantitate totală pusă pe piaţă cu documente într-un an de zile în România”, a spus Tanczos.

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL, versiunea 2.0, a devenit funcţional pe data de 30 ianuarie 2021. Platforma obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Pe data de 25 martie 2022, Guvernul a aprobat interzicerea emiterii de avize pentru transport de lemne de la locul recoltării, pe timpul nopţii, o modificare inclusă în SUMAL 2.0. Astfel, emiterea avizelor de însoţire în SUMAL, de la locul recoltării (din pădure), vor fi interzise în intervalul orar 20:00 – 7:00, în perioada octombrie – martie, respectiv între orele 22:00 – 6:00, în perioada aprilie – septembrie.

SUMAL 2.0 – sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase – a fost pus în funcţiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementează funcţionarea acestuia.

Conform datelor Ministerului Mediului, în 2021 au fost înregistrate peste 6,8 milioane de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar mai mult de 70.000 de persoane folosesc, în prezent, SUMAL 2.0.

Print Friendly, PDF & Email